fbpx

Chana Dhal čičerika bio 500g

4,99 z DDV

Zdrava beljakovinska alternativa

Po ajurvedskem izročilu je čičerika satvična stročnica, dobro vpija okuse in se lahko uporablja na različne načine. Kot vse stročnice je še posebej bogata z beljakovinami in z njo lahko pričaramo okusne jedi. Falafel ali pasta s sezamom (humusom) so narejeni iz začinjene čičerikine kaše. Odlično  se prilega tudi k solatam in zelenjavnim curryjem.

Čičeriko lahko uporabite tudi za pripravo okusnih past ali namazov ali pa jo preprosto dodate azijskim solatam.

Pogosto jih pripravljajo s svežim ingverjem in paradižnikom, jemo pa jo lahko tudi popraženo kot oreščke.

Ni na zalogi

Šifra: 10520 Kategorije: , , ,

Chana dhal – razpolovljena in oluščena čičerika ohrani svojo obliko tudi, ko je popolnoma kuhana in ima okus po oreščkih.

V ajurvedski prehrani so stročnice pogosto del skoraj vsakega obroka v dnevu. Uporabljajo se tudi za pripravo sladic in prigrizkov. Beljakovine v stročnicah se zelo razlikujejo od beljakovin, ki jih najdemo v mesnih izdelkih, siru, jajcih in ribah. Vegetarijanske beljakovine iz stročnic zahtevajo nekaj truda za prebavo, zato je v veliko pomoč uporaba začimb, kot so asafetida (hing), semena kumine, svež ingver in črni poper. Dodajanje teh začimb jedem iz stročnic pomaga zmanjšati neželene stranske učinke, kot so napenjanje ali plini.

Za vegetarijance predstavljajo stročnice, dhal in leča pomemben vir prehrane – zagotavljajo beljakovine, kompleksne ogljikove hidrate, vlaknine in vitamine. Ne glede na to, da so vsestranski in okusni, sta dahl in leča primerna za pripravo solat, predjedi, juh, glavnih jedi, prilog in celo sladic. Dobro se ujemajo z drugimi živili, kot so žita, zelenjava, zelišča in začimbe.

 

Nekaj nasvetov za kuhanje stročnic:

  • stročnice hranite v suhih, nepredušnih posodah pri sobni temperaturi;
  •  dhale in lečo poskusite uporabiti v šestih mesecih – starejši ko postajajo, dlje se namakajo in kuhajo zaradi izgube vlage;
  • pred kuhanjem večkrat sperite;
  • nekateri stročnice potrebujejo namakanje, da se skrajša postopek kuhanja;
  • ne dodajajte soli ali kislih sestavin, kot so paradižnik ali limonin sok, dokler stročnice ali dhal niso kuhani;
  • Ajurveda priporoča uživanje stročnic, dhalov in leče, ki so dobro kuhani za lažjo prebavljivost;
  • dodajanje začimb, kot so kumina, črni poper in ingver, dhalom in fižolu pomagajo pri procesu prebave.

 

Sestavine: čičerika, razpolovljena in olupljena*

* iz kontrolirane ekološke pridelave. DE-ÖKO-003

Hranilna vrednost na 100g izdelka: energijska vrednost: 1207kJ/310kcal; maščobe: 5,9g, od tega nasičene maščobne kisline: 1,1g, ogljikovi hidrati: 44,3g, od tega sladkor: 2,4g; beljakovine: 18,6g;  sol: 0,06g

Proizvajalec: Cosmoveda, Nemčija