fbpx

Mung dal razpolovljen in oluščen bio, 500g

najhitreje skuhana stročnica in najmanj dvigne Vata došo

5,95 z DDV

Najbolj cenjena stročnica v Ayurvedi, prav tako indijska klasika v kulinariki.

Mung dal je rapolovljen in oluščen mungo fižol. Ta bogati skoraj vsak obrok v Ayurvedi in Indiji. Za vegetarijance je bogat in hranljiv vir rastlinskih beljakovin. Zaradi svoje enostavne prebavljivosti je en najpomembnejših živil v Indiji, vse bolj pa ga cenimo tudi pri nas. Znan je po tem, da v pravilnih količinah blagodejno vpliva na vse tri doše. V primerjavi z ostalimi stročnicami najmanj škoduje Vata doši in spada v kategorijo lahko prebavljivih stročnic.

Pripravite jih lahko skupaj z jedmi iz zelenjave, z žitaricami. Skupaj z rižom je nepogrešljiva sestavina za Kitchari, enostavno in hitro kuhano, lahko prebavljivo jed. Iz tega so pripravljene okusne jedi dal in curry, brez katerih ni indijske kuhinje.
Mung dal z rižem in začimbami tvori klasične kaše kitchari, ki se strežejo tudi pri ajurvedskih očiščevalnih tretmajih Panchakarme. V razkuhani obliki (min 1 uro kuhanja) dobite jed Kandži, ki je odlična za Virechana čiščenja.

Za kuhanje Mung dala priporočamo širok izbor Classic Ayurveda mešanic začimb.

Ena najbolj priljbljenih je Kitchari mešanica začimb, lahko poskusite tudi Curry z meto, Garam Masaloali najboljše od Ajurvedskih mešanic Vata, Pitta, Kapha Churne.

Mung dal razpolovljen in oluščen bio

Nekaj nasvetov za kuhanje stročnic:

  • stročnice hranite v suhih, nepredušnih posodah pri sobni temperaturi;
  •  dhal ein lečo poskusite uporabiti v šestih mesecih – starejši ko postajajo, dlje se namakajo in kuhajo zaradi izgube vlage;
  • pred kuhanjem večkrat sperite;
  • nekateri stročnice potrebujejo namakanje, da se skrajša postopek kuhanja;
  • ne dodajajte soli ali kislih sestavin, kot so paradižnik ali limonin sok, dokler stročnice ali dhal niso kuhani;
  • Ajurveda priporoča uživanje stročnic, dhalov in leče, ki so lahko prebavljivi, ko do dobro kuhani
  • dodajanje začimb, kot so kumina, črni poper in ingver, dhalom in fižolu pomagajo pri procesu prebave.

Sestavine: mungo fižol*
* iz kontrolirane ekološke pridelave. DE-ÖKO-003

Hranilna vrednost na 100g izdelka: energijska vrednost: 1281kJ/304kcal; maščobe: 1,2g, od tega nasičene maščobne kisline: 0,3g, ogljikovi hidrati: 41,5g, od tega sladkor: 3,1g; vlaknine: 17,3; beljakovine: 23,1g;  sol: 0,023g

Uporabno najmanj do datuma na embalaži. Hranite v hladnem in suhem prostoru.

Proizvajalec: Amla Natur GmbH, Nemčija